2 Haz 2012

Alsancak Stadı Nedir-Ne Olacaktır?

Dile kolay 102 yıl..Bu yıl kavramlarını genelde kulüpler için kullanırız.Ancak -resmi rakamlarla 83- 100 yılı deviren bir stadımız var; Alsancak Stadı.

Yıkılması gündemde olduğu için İzmirliler sosyal medyada dikkat çekip kamuoyu oluşturmak istiyorlar.Önümüzdeki günlerde ise neredeyse bütün İzmirli taraftarlar hep birlikte yürüyüşe çıkacak.

Alsancak Stadı Neden Önemli?
Alsancak Stadı 1910'dan beri Türk futboluna hizmet veren, Türkiye'de futbolun ilk oynandığı (Panionios ile) ve ülkemizin ayakta kalan en eski stadıdır.
Altay, Göztepe, Karşıyaka, İzmirspor, Altınordu, Ülküspor, Altınay ve nicelerini tek çatı altında toplayan, her İzmirlinin hatıralarının bulunduğu stadtır.
Şehrin göbeğinde bulunan, ulaşımı kolay bir stadtır ve Alsancak-Güzelyalı hattındaki önemli çadırkent bölgelerinden biridir.


Alsancak Stadı'ı neler gördü ?

  • Türkiye Ligi'nin ilk maçı ve ilk golü (İzmirspor - Beykoz)
  • Türkiye'de oynanan ilk kıtasal kupa (şimdiki UEFA) yarı finali (Göztepe - AS Roma) ve (Göztepe - Ujpest FC)
  • Gürsel Aksel, Mustafa Denizli, Vahap Özaltay, Sait Altınordu, Metin Oktay, Semih Şentürk
  • 4 Türkiye Kupası Finali
  • Türkiye'deki ilk Universiade
  • Anadolu'dan çıkan ilk şampiyon (Trabzonspor)


Alsancak Stadı'na Konuk Olan Avrupalılar

Alsancak Stadı'nın Yıkılması Neden Gündemde?
Türkiye'nin Euro 2020 adaylığı ve İzmir'in Expo 2020'ye aday olmasından ve İzmir'de bir çok etkin futbol kulübünün olmasına rağmen eski ve yetersiz stadlara sahip olması bu büyük kentin marka değerine zarar veriyor.
Bu nedenle Toki İzmir'in kuzey (Örnekköy) ve güney (Sarnıç veya Uzundere) aksına iki tane stad inşa etmeyi planlıyor.İlk yapılacak olan Örnekköy stadı için gerekli olan bütçe, Gençlik ve Spor Gen.Müd.'e ait olan Alsancak Stadı'nın Maliye Bakanlığı'na devri (81 Milyon TL) ile sağlandı.
Maliye Bakanlığı da bu "gayrimenkulü" satacak tabii ki.Ardından AVM ve iş merkezi olması fikri revaçta.
Alsancak Stadı'nın Eksisi Yok Mu?
Pek tabiiki var hatta çok fazla.60 lı yıllardan beri stadın yetersizliğiyle mücadele ediliyor.Eski ve mütevazi stadın son düzenlemeleri 2005 Universiade öncesi yapıldı.Stad neredeyse dökülecek halde ve alanı dar.Yani Toki'nin planladığı UEFA standartlarında 30 bin kişilik bir stad yapılması söz konusu olamaz.Şehirin tam ortasında olmasının artıları olduğu gibi eksi yönleri de var trafik gibi..Bu haldeki Alsancak Stadı kent açısından çok berbat.
Alsancak Stadı'na Alternatif Ne Yapılabilir?
Atatürk Stadyumu'nun olimpik olması nedeniyle ne taraftar etkisi hissedilebiliyor ne de futboldan keyif alınabiliyor.Futbolumuzun Alsancak Stadı gibi Buca Arena gibi zemine yakın stadlara da ihtiyacı var.
Ancak İzmir gibi Türkiye'nin 3.büyük kentine UEFA standardına uygun stadyum yakışır.


Alsancak'ın da merkezde oluşu ve tarihinin de etkisiyle kendi yapısının korunup 10-12 bin kapasiteli bir butik stad yapılabilir.Ancak Bundan sonra zor gibi görünüyor..

Şu Üç Kareye Dikkat
 
Şimdi Alsancak ne demek anlaşılmıştır umarım

0 yorum:

  © Blogger template 'iNY' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP